NIEUWS

De beste zomerinitiatieven van Brusselse plantrekkers, heet van de naald.
Zomerwandeling in Brusselfoto textuur

Zomerwandeling in Brussel

Nog tot 23 augustus kan je elke vrijdagavond en zondagnamiddag een Brusselse wijk verkennen met een gids van Brukselbinnenstebuiten. Op vrijdag ontdek je een wijk in het centrum, op zondag zijn de buitenwijken aan de beurt. Het startpunt is telkens in de buurt van een museum, zodat je de wandeling desgewenst kan combineren met een museumbezoek. Om nog meer van Brussel te zien en te beleven!

Verken de Leopoldwijk, Anderlecht, De Heizel of Oud-Molenbeek
Ontdek de Europese wijkfoto textuur

Ontdek de Europese wijk

Neem deze zomer eens een duik in de geschiedenis én de toekomst van de Europese wijk. Gidsenorganisatie Korei organiseert iedere zaterdag een gratis wandeling in dit veelal onbekende stukje Brussel, de thuisbasis van het Europees Parlement en andere Europese instellingen. Reserveren is verplicht. Liever op stap met je eigen familie- of vriendenbubbel? Ook dan heeft Korei een aantal interessante wandelingen en een speciale zomeractie voor je in petto.

Zomerse zaterdagwandelingen (en meer)
Binnenkoer wordt buitenbioscoop

Binnenkoer wordt buitenbioscoop

De binnenkoer van GC De Markten verandert de komende twee weken in een openluchtcinema. Tussen 11 en 23 augustus vertoont Cinema De Markten iedere dinsdag-, woensdag-, donderdag en vrijdagavond om 20u een film. Op zondagvoormiddag om 10u30 is er een film voor kinderen. Op het menu staan onder meer de Belgische documentaire 'Ni juge, ni soumise', klassieker ‘Casablanca’ en tragikomedie ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’. Reserveren is verplicht. Bij regenweer blijven de cinemadeuren gesloten.

Laat me 'ns (film) kijken...
VOLTA Pool Concerts

VOLTA Pool Concerts

Dacht je dat er in Byrrrh and SKATE's bowl enkel geskatet werd? In augustus presenteert VOLTA er elke zondag een 360° live sessie. Denk bij Pool Concerts aan een line-up van lokaal muzikaal talent, zon, frisse drankjes en een 360° view. Check de line-up, bestel een ticket en kom op tijd, want de beste plekjes zijn populair!

Ontdek de line-up en ga voor de 360° experience!
Een zomer in Elsene

Een zomer in Elsene

Nog tot 26 augustus vinden elke woensdag om 17u openluchtconcerten plaats op het Fernand Cocqplein in Elsene. Alle stijlen en disciplines komen aan bod: klassiek, jazz, soul, hiphop, slam, rap, hedendaagse dans, latin, Afrikaans... In dezelfde periode kan je elke vrijdag, en dat nog tot 28 augustus, eveneens gratis concerten bijwonen op de Bosvoordsesteenweg 35 in Elsene, in de Akarovabuurt. Alle concerten maken deel uit van het 'staycation project' van de gemeente Elsene. Nee, je hoeft ons niet te bedanken... Bedank de de bestuurders van Elsene maar!

Gratis muziekfestival in Elsene!
Brosella XXS

Brosella XXS

Ook deze bijzondere XXS-editie van Brosella staat helemaal in het teken van folk en jazz. Wat normaal gezien een tweedaagse boordevol muziek zou zijn, wordt nu gespreid over vier dagen. En dat nog steeds in het prachtige decor van het Groentheater in Laken. Zaterdag en zondag wordt er ook aan de allerkleinsten gedacht, dan verwelkomen ze Blue Mockingbirds voor een kidsconcert. Ontdek de hele line-up, de beschikbare sessies en reserveer jouw plaatsje.

Geniet mee van vier dagen folk en jazz!
Plazey? PLAZEverYwhere!

Plazey? PLAZEverYwhere!

Plazey pakt deze zomer uit met PLAZEverYwhere, een verrassende variant op het jaarlijkse stadsfestival. Tot eind augustus staan er vooraf aangekondigde concerten, ontmoetingen en ateliers op het programma. Maar bovenal belooft het festival je te verrassen en toevallig te treffen, ‘ronddwalend of palaverend’ in de buurt. Wat dacht je van Koekelberg als openluchtmuseum? Vrouwenlente in hartje zomer? Of het Elisabethpark als picknickhotspot met mobiele concerten en duizelingwekkende performances?

Op naar onverwachte ontmoetingen en optredens in openlucht!
Concerten in het Broodhuis

Concerten in het Broodhuis

Een museum ontdekken of toch liever een muzikaal uitstapje maken? Wie zijn bezoek aan het Broodhuis op het juiste tijdstip reserveert, slaat twee vliegen in één klap deze zomer! Het Museum van de Stad Brussel en Hello Summer organiseren namelijk een aantal korte concerten in het neogotische gebouw op de Grote Markt. In augustus kan je zo tijdens je museumbezoek nog genieten van de muzikale verkenningstocht van het Calamalys Trio (5, 8 en 9 augustus), de muziekbubbels van trompettist Laurent Blondiau (12, 15 en 16 augustus) en het verhalende solo-project ‘Gift’ van celliste Sigrid Vandenbogaerde (29 en 30 augustus).

Dat klinkt me als muziek in de oren
Festival de cinéma En ville!

Festival de cinéma En ville!

Festival de cinéma En Ville! - een initiatief van asbl Le P'tit Ciné - programmeert tussen 25 juli en 7 augustus veertien documentaires op verschillende locaties in het Brussels gewest. Sommige vertoningen vinden binnen plaats, andere in de openlucht. Alle docu's kwamen tot stand in diverse werelddelen tussen 2018 en 2020, zodat variatie troef is en relevantie gewaarborgd. Wat ons betreft, moeten het niet altijd kant-en-klare blockbusters zijn. Er is nog cinefiel leven naast Hollywood en naast speelfilms!

Voor liefhebbers van de betere docu!
#zomervitrinedété

#zomervitrinedété

Laat je een zomer lang verrassen door tientallen originele tekeningen op Brusselse ramen en vitrines. Professionele illustratoren uit het hele land tonen hun versie van ‘Brussel op vakantie'. Wie actief op zoek gaat, krijgt een unieke staalkaart van getekende verhalen cadeau, en ontdekt meteen ook heel wat stukjes Brussel (opnieuw). Maar je kan je evengoed toevallig laten verrassen.

Ontdek wat professionele illustratoren uit heel het land in hun mars hebben
Affiches om bij weg te dromen

Affiches om bij weg te dromen

Misschien kan je deze zomer door de coronacrisis niet op vakantie gaan. Dat betekent echter niet dat je niet kan wegdromen. Train World bezit een grote collectie vintage posters die je naar alle mogelijke bestemmingen in Europa brengt. Deze expo in Train World toont een selectie affiches die de communicatiediensten van de NMBS ontwierpen om nachttreinen te promoten. Ze dateren hoofdzakelijk van de jaren 1930 tot vandaag. Beleef een slaaptreintrip door de tijd!

Klaarwakker wegdromen bij affiches over nachttreinen
Leesstraat – altijd een beetje Feeststraat

Leesstraat – altijd een beetje Feeststraat

Tijdens de Vlaamse feestdag veranderde de Leesstraat in een ware Feeststraat. Maar eigenlijk is het in de vrolijke kinderstraat altijd een beetje feest. In het straatje tussen Muntpunt en De Munt kan je deze zomer elke dag (behalve op zondag) terecht voor kinderpret in het hart van de stad. Wat dacht je van trommelen met de Fanfakids, zingen met Brenda van de Bib of ‘parkour’ proberen met de trainers van Circus Zonder Handen? Of kom knutselen, spelletjes spelen, coole en creatieve workshops volgen, luisteren naar verhalen, genieten van theater en nog veel meer. Je hoeft je geen moment te vervelen!

Dat past wel in mijn straatje…
Manchester Plage

Manchester Plage

Onder de naam 'Manchester Plage' openen Recyclart en VK Concerts deze zomer vier dagen per week gratis hun koer in de Manchesterstraat in Molenbeek voor een waaier aan activiteiten: optredens, dj-sets, performances, workshops en nog zoveel meer. En o ja, er gebeurt ook iets met water en bootjes... Op de agenda staan alvast veel Brusselse namen om naar uit te kijken. En uiteraard is er gelegenheid voor een hapje en een drankje!

Beleef een 'crazy' zomer met Recyclart & VK!
Festival Midis-Minimes

Festival Midis-Minimes

Het jaarlijkse festival Midis-Minimes stelt concerten van klassieke muziek voor in de zomer. De concerten, uitgevoerd door zowel Belgische als buitenlandse muzikanten, duren 35 minuten en starten telkens om 12u15 in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Alle concerten op woensdag worden gefilmd en live uitgezonden op de website van het festival.

21 concerten om duimen en vingers bij af te likken!
Tomorrowland @ Movie Drive

Tomorrowland @ Movie Drive

Tomorrowland 2020 geannuleerd wegens de coronacrisis? Geen paniek: de totaalbeleving van 's werelds bekendste festival op het grootste ledscherm van Europa belooft dit jaar een digitaal spektakel zonder weerga te worden. Plaats van het gebeuren is de site van Tour & Taxis, waar wel meer onvergetelijke evenementen plaatsvinden. Vuurwerk, fire jets en andere special effects horen bij het feest.

Drive-in met de auto, de fiets of te voet!
Park Poétik

Park Poétik

SuperVliegSuperMouche is een absolute hoogdag voor de allerkleinste ketjes: acrobatie, theater, locatiekunst, 1001 wonderlijke dingen om te ontdekken in het groene Park van Vorst. Doodjammer dat het parkfestival dit jaar niet kon doorgaan. Maar dat hield de mensen achter SuperVlieg niet tegen om te blijven dromen. Park Poétik is die droom van parkgebruikers en lokale organisaties om het park en de wijken errond in te zetten als broedplaats voor verrassende en poëtische ingrepen. Experimentjes die kleine en grote stadsmensen de handen uit de mouwen doet steken en in dialoog doet treden. Het wordt een prachtige zomer in het Park van Vorst!

Hou de Facebookpagina in het oog voor alle activiteiten
EXI(S)T: De grootste foto-expo van het land

EXI(S)T: De grootste foto-expo van het land

Met meer dan 160 km² galerijruimte moet de tentoonstelling EXI(S)T wel een of ander record breken. 50 hedendaagse, Belgische fotografen veroorzaken met 100 foto's op 1000 reclameborden een ware vloedgolf van beelden in de stad. Een openluchttentoonstelling waar je onmogelijk naast kan kijken!

Plan je fototocht op exi-s-t.be
Laat je verrassen door Brussel

Laat je verrassen door Brussel

Vier op zaterdag 11 juli de Vlaamse feestdag in Brussel. Verken de stad met een straffe stadsgids. Neem een kijkje in de Leesstraat Feeststraat, de tofste kinderstraat van de stad. Of beleef het mee van thuis met de Bene Bene 100 van Radio 2, live vanuit het Brusselse stadhuis.

Laat je verrassen door Brussel en feest mee!
Het Plan B van Zwangere Guy

Het Plan B van Zwangere Guy

Plantrekker par excellence Zwangere Guy geeft de officiële aftrap van de Plan B-campagne. De Brusselse rapper had een zomer vol optredens voor de boeg, te beginnen met 3 uitverkochte concerten in de Ancienne Belgique. Toen dat feestje niet doorging, kwam Zet Gee op de proppen met een Plan B. Op vrijdag 10 juli neemt de rapper de AB over voor een online concert. Niet zo maar een livestream, Zwangere Guy belooft de pannen van je internetverbinding te blazen.

Ceci n’est pas un livestream!
De ideale Staycation?

De ideale Staycation?

Bezorg je buren een onvergetelijke thuisvakantie. Heb jij een geweldig idee om Brusselaars op een veilige manier te laten samenkomen, ontspannen, sporten of spelen? Dan maak je misschien kans op financiële steun tot € 10.000. In totaal maakt de Vlaamse Gemeenschapscommissie 1 miljoen euro vrij om initiatieven van en voor Brusselaars een duwtje in de rug te geven.

Dien je project in
Nieuwe Guinguette aan het water

Nieuwe Guinguette aan het water

De 'guingettes' zijn uitgegroeid tot een echt begrip in Brussel. En nu, nét op tijd voor de zomerdrukte, doet een nieuwe herbergje zijn luifels open. Voor een keer niet in een park, maar met zicht op het Kanaal. Les je dorst met een frisse kijk op de hoofdstad in La Mouette, de splinternieuwe guinguette aan de Biestebroekkaai in Anderlecht.

Awel ja, zo eens een pintje
Feel the 1030 Love

Feel the 1030 Love

In Schaarbeek is liefde gewoon downloadbaar. Op vraag van de Dienst Nederlandse Cultuur maakten 10 jonge kunstenaars een illustratie rond het thema 'liefde in tijden van Corona'. Die tekeningen kan je downloaden in de vorm van posters. Ideaal om jouw straat of kot mee op te fleuren. Zelfs buiten de gemeentegrenzen.

Verspreid liefde!